Hogyan rontjuk el Isten iránti étvágyunkat

„Ennek a törvénynek a könyve legyen minden időben ajkadon; fontolgasd éjjel-nappal, ügyelj, s mindenben ahhoz szabd tetteidet, ami benne írva van. Akkor szerencsés leszel minden vállalkozásodban: sikerülni fog neked.” Józs 1,8

Már csak pár oldal a naptáron, és itt a nyár. Ilyenkor a média minden oldalról eláraszt minket külö nféle új diétákról szóló információkkal, edzésprogramokkal, egészséges étkezéssel kapcsolatos ötletekkel. Ennek a nagy zsongásnak a hatására elgondolkoztam, milyen változtatásokat vigyek végbe az étrendemben és életrendemben, és ezek hogyan fognak hatni rám.

Gondolataim lassan elkanyarodtak testi állapotomról a lelkem egészsége felé. Miután felsoroltam magamban, milyen gyorsétkeket kell kiiktatnom napjaimból és a hűtőmből, azon kezdtem törni a fejem, milyen lelki-szellemi gyorsételektől kell szintén megszabadulnom.

A gyorsételek többnyire ízletesek, kevés tápértékük van, de annál több bennük a zs&i acute;r, a kalória. Olykor-olykor rendjén való a fogyasztásuk, de ha napi szinten tömjük őket magunkba, elvész az étvágyunk az értékes táplálék iránt.

Ahogy a gyorsételek hatástalanná teszik egészségünk javítására tett erőfeszítéseinket, ugyanúgy, ha megadjuk magunkat a szellemi gyorsételek kísértésének, letérünk a helyes útról, és eltompul étvágyunk Isten dolgai iránt.

Mai alapigénk erről szól éppen: a világ csábításai helyett töltsük fel magunkat Isten Igéjével. Józsué könyvének ebben az első fejezetében Isten kinevezi Józsuét Mó zes utódjául, neki kell továbbvezetnie az izraelitákat. Isten utasításokat, bátorítást ad Józsuénak hogy felkészülhessen a feladatra. Elmagyarázza, mennyire fontos az Ő szavain való állandó elmélkedés, hogy elkerülje a kísértéseket és a bűnt, és mennyire fontos, hogy ajkain tartsa Isten parancsait.  Az Úr tudta, milyen könnyen eltéríthetik Józsuét az az Ő általa választott útról a világ csábításai vagy csalódásai. Ezért azt parancsolta, hogy iktassa napi étrendjébe Isten igazságát – elmélkedjen a Törvényen minden nap, és beszéljen gyakran róla –, hogy az Ő dolgai mindig frissen éljenek Józsu&eac ute; elméjében. Más szavakkal, Isten azt akarta, hogy Józsué elteljék az Ő Igéjével, és ne legyen étvágya a világ kísértései iránt.

A szellemi gyorsételek hihetetlen mennyisége bombázza figyelmünket nap mint nap a tévéből, filmekből, interneten, okostelefonon, könyvekből, rádiókból stb. Hiába nyújtanak ezek a médiumok valódi „táplálékot” is, ha nem használjuk a szellemi megkülönböztető képességünket, és nem válogatjuk ki nagyon gondosan, mit fogyasztunk, azon kapjuk magunkat, hogy megteltünk értéktelen vagy káros dolgokkal, és már nincs kedvünk a valódi szellemi táplálékhoz.

Ha nem vigyázunk, a világ nyújtotta szellemi gyorsételek észrevétlenül alaptáplálékainkká válnak, csökkentve étvágyunkat Isten Igéje iránt, elnyomva vágyunkat az Ő egészséges útmutatására.

A túl sok értéktelen étel elgyengíti testünket és lelkünket. De ha szakítunk elég időt arra, hogy Istennel és az Ő Igéjével legyünk, ha Róla elmélkedünk, és igazságát tartjuk az ajkunkon, akkor erősek és egészségesek leszünk kívül-belül. Kezdjük el már ma, és imádkozzunk csillapíthatatlan étvágyért Isten dolgai iránt.

Uram, nyisd meg a szememet, hogy észrevegyem, milyen értéktelen szellemi ételekkel szoktam táplálni a szívemet, az elmémet. Segíts meglátnom, hol kell változtatnom, hogy szellemileg egészségesebbé váljak. Adj bátorságot és kitartást, hogy szakítani tudjak egészségtelen szokásaimmal, és arra figyeljek, ami Szerinted a legjobb nekem. Jézus nevében, Ámen.

(forrás: lelekerosito.hu)

Létrehozva 2014. február 21.