A viskó szerzője egy ezoterikus kongresszuson

William Paul Young, az eddig világszerte 15 millió példányban kiadott „The Shack” (A viskó) c. könyv szerzője tavaly szeptemberben részt vett egy a németországi kiadója, az Allegria Verlag által Hamburgban megszervezett ezoterikus kongresszuson.

Ennek előadói zömében olyan szerzők voltak, akiknek még jelent meg könyve a kiadónál.

Így az író olyan személyek között szerepelt, mint Doreen Virtue angyal-terapeuta, James Redfield, a Celestine (magyarul Mennyei prófécia címmel jelent meg) szerzője, vagy Sonia Choquette, aki a mediális képességek kifejlesztésével kapcsolatban tart szemináriumokat, ill. írt könyvet (magyarul Kérdezd az angyalt! címmel jelent meg). A konferencia programjában meditációk, ún. karmatisztítás és pl. olyan előadás is szerepelt, melynek témája a túlvilággal való találkozás volt.

A viskó megjelenése óta heves viták folynak a könyv körül. Egyesek lelkesen dicsérik, mások bírálattal illetik. Vannak keresztény szerzők, akik megkísérlik Young képeit bibliai alapon értelmezni, és akik ilyen útmutatókat adnak ki. Az a tény azonban, hogy a könyv egy ezoterikus kiadónál jelent meg, és szerzője egy ilyesfajta rendezvényen szerepelt, újfent megerősíti bírálóit. Ők azt róják fel, hogy A kunyhó nem a Biblia istenképét közvetíti, mi több, istenkáromlást vélnek benne felfedezni. Közéjük tartozik Georg Walter, aki a német CLV keresztény kiadónál megjelent Die Hütte und die neue Spiritualität (A viskó és az újfajta spiritualitás) c. könyvében vizsgálat tárgyává teszi a Young könyveiben megtalálható istenképet és hitgyakorlatot. Szerinte az a tény, hogy A kunyhó a hívő keresztényeket is megosztja, egy újfajta félrevezető spiritualitás megjelenésére utal. Amúgy az Allegria Verlag nagyon is tudatában van, mi az, ami miatt Young bestsellere megosztja a kedélyeket, egy közleményében ugyanis úgy fogalmaz, hogy a szerző „a Bibliától távol álló istenképe miatt heves támadásokban részesül a fundamentalisták részéről’.

(ethos, 2011/1)

Létrehozva 2017. június 5.