Vassula katolikus?


Vassula Ryden tevékenységének megítélése legalább annyira megosztja a katolikus híveket, mint Medugorje státusának kérdése. Néhány külföldi véleményt közreadunk a helyzet további árnyalásához.

Catholic Apologetics International

Kivonat M. Forrest válaszából: “Az egyház elitélte Vassulát? (2005 február)

Ebben a korban, amikor a Vatikán nagyon liberális, elfogadó hozzáállást tanúsít a a világ, más vallások, stb. irányában, a bölcsesség és óvatosság szerintem azt diktálja, hogy fel kell erősítenünk az ilyen vatikáni figyelmeztetések következményeit ahelyett, hogy megpróbáljuk megkeresni, hogyan lehet enyhíteni azokat. Úgy tűnik, hogy nagyon kevés az, amit elutasítanak, mert elfogadhatatlannak tartanak mostanában. Véleményem szerint mindaddig, amíg az egyház ki nem mondja, hogy Vassula írásai tökéletesen megbízhatóak, addig nagyon szkeptikusan, potenciálisan veszélyesnek kell ezeket tekintenünk, ha egyáltalán foglalkozunk velük. A 98 vagy 99%-os biztonság egyszerűen nem elég jó erre. Az ellenség ebben az 1-2%-ban működik a leghatékonyabban. “

Ignatius Mary testvér (Szent Mihály Légió Rendje) válasza

(2004. december)

Nincs fordulat a döntésben, mely szerint Ryden írásai nem egy természetfeletti forrásból származnak. Az 1999-es interjú Ratzinger bíborossal szintén nem fordította meg a negatív döntést Ryden írásait tekintve, csupán rámutatott arra, hogy “technikailag” írásait nem ítélték el, mert “… szigorúan az eljárási szempontból senkit sem lehet elítélni tárgyalás és anélkül, hogy lehetőséget kapjon álláspontját először elmondani, Azt mondjuk,  hogy sok  dolog van, ami nem világos.” A bíboros így folytatja: “Írásaiban sok jó dolog van, de a gabona és a pelyva összekeveredik. Ezért kérjük a katolikus híveket, hogy mindezt óvatos tekintettel szemléljék és az Egyház állandó hite legyen a mérce mindebben.” (…) A mai napig nem került visszavonásra az a negatív döntés, mely írásainak legitimására, azok mennyei forrásból  történő származására vonatkozik. A figyelmeztetés az 1995-ös bejelentést illetően továbbra is hatályban van.” Ld. a teljes választ angolul itt.


Christian Order

Peter-Joseph atya írása (Wagga Wagga, Ausztrália), a dogmatikus teológia doktora (Pontifical Gregorian University, Rome), jelenleg a Maronite Egyházmegye kancellárja Ausztráliában. Kivonat a “Hiteles és nem hiteles jelenések” írásból (2005 január): “Írásomból az olvasó megérti, hogy Ratzinger kardinális magánjellegű vagy nyilvános megjegyzései – még ha autentikusak is-  nem vonhatnak vissza egy Szentszéki dekrétumot. Azt csak egy új dekrétum vonhatja vissza, nem pedig egy sajtónyilatkozat! Még a pápa személyes véleményének és meggyőződésének sincs hatásköre, azt nem lehet úgy idézni, mint ami felülírja a kánonjogot vagy a kihirdetett törvényeket. Ahogy írásomban elmondtam, az Egyházat nyilvános kijelentések és kihirdetett törgények irányítják, nem pedig személyes interjúk vagy magánjellegű kommunikáció. Még ha lesz további vagy új vizsgálat is, minden katolikusnak tartania kell magát az eddigi egyetlen hivatalos elbíráláshoz, amely negatív.”


VÉGKÖVETKEZTETÉS (ha van ilyen)

Figyelembe véve azt a tényt, hogy Mrs. Ryden személyes meditációi NEM isteni kinyilatkoztatások, ahogy azt a Hittani Kongregáció állítja, az ilyen anyagok olvasása továbbra is veszélyeztetheti a hithű katolikusok hitét és erkölcsét.

Ez alatt azt értjük, hogy ha a megfelelő megköülönböztetést nem alkalmazzák, a híveket hamis tanítások irányába lehet vezetni:

1. Az antikrisztus érvényesül az Egyházban;

2. A millenniumi stílus a világi messianizmus;

3. Egyfajta pán-keresztény közösség;

4. Ökumenikus rendellenesség.

Mivel az egyes emberek hitét és erkölcsét ponteciálisan veszélyezteti Vassula Ryden asszony anyagának olvasása, azt javasoljuk, hogy a hívek óvakodjanak ennek olvasásától, HACSAK nincs olyan szakavatott lelki vezető, aki kész a híveket vezetni az olvasmányokon keresztül, miközben rámutat a doktrinális tévedésekre.

Az eredeti cikk angol változata itt található.

Vassula nemzetközi kritikai honlap magyar cikkei itt

Létrehozva 2017. december 30.