A gyermekekre szánt idő

alt

A házasság gyümölcsei, a gyerekek sok időt és szeretetet igényelnek. Íme hat praktikus tipp gyakorló és leendő szülőknek

Soha nem értettem azokat a reklámokat,amik az évnek ennek az időszakában jelennek meg a képernyőkön, hirdetve, hogy mekkora megkönnyebbülés a hosszú nyár után egy szülőnek, hogy a gyerekek végre visszamennek az iskolába. Persze, én is teljesen ki vagyok merülve,de soha nem voltam megkönnyebbülve hogy megszabadulok a gyerekeimtől.

Share
Bővebben...

A gyermek: áldás

alt

Székely János szombathelyi megyéspüspök javaslatai a népességfogyás megállítására

1. A család és a gyermekvállalás helyzete ma Magyarországon

Az első világháború idejéig évente több mint 250 ezer gyermek született a mai trianoni határokon belül. Az 1940–60-as időszakban ez a szám már csak körülbelül évi 180 ezer gyermek volt. Mára az egy év alatt megszülető gyermekek száma hozzávetőleg 90 ezer. Az 1950-es években a házasságkötések száma évente mintegy százezer volt, ma ez a szám körülbelül 40 ezer.

Share
Bővebben...

Seifert professzor kizárva az általa alapított Akadémiáról az "irgalmas" Amoris Laetitia jegyében

Augusztus 31-én Monsignor Javier Martínez Fernández, Granada érseke, felfüggesztette a híres osztrák filozófust, Josef Seifertet, majd kizárta az International Academy of Philosophy tagságából, amit a professzor alapított, de ma már az érsekség hatásköre alá tartozik.

Mindez azért történt, mint ahogy azt az érsekség közleménye kifejti, mert Josef Seifert cikkeiben illedelmes hangvételben kérdéseket tett fel az Amoris Laetitia (AL) egyes állításainak helyessége felől.

Share
Bővebben...

Hegymenet - zarándokutak másképpen

alt

Levelet kaptam egy kedves ismerőstől, melyben egy nemrégen alakult utazási iroda első útjára hívja fel a figyelmet. Zarándokutakat szerveznek, de nem a szokásos módon. Az egyik tulajdonost évtizedek óta ismerem, szakmai tapasztalatait most családi vállalkozás keretében bocsátja a különleges zarándokutak kedvelőinek rendelkezésére. Testvére Rómában végzett teológus, számos zarándokút szervezője és kitalálója, feleségével együtt a cserkészmozgalom régi motorosai, Itália rajongói.

Share
Bővebben...

Henryk Hoser érsek Medugorje első prelátusa?

alt

Valószínűleg szándékosan elterjedt pletykák szerint Henryk Hoser érsek, aki jelenleg a lengyelországi Warszawa-Praga egyházmegye vezetője, Medjugorje első prelátusa lesz.

Ez azt jelenti, hogy Medjugorje területi prelátussá válik, elválasztva a Mostar-Duvno egyházmegyétől.

Share
Bővebben...

A fiatalok a régi rítust akarják

alt

Fiatal katolikusok úgy érzik, megfosztották őket az örökségüktől. Vajon milyen irányba mennek tovább?

Az alábbiakban a katolikus újságíró Matthew Schmitz írását közöljük, amely a Catholic Herald magazin 2017. szeptember 1-jei számában jelent meg, a lapszám címlapsztorijaként. Schmitz ezt a kommentárját ahhoz az (erősen vitatható) hírhez fűzte, ami szerint Ferenc pápa nemrég "a liturgikus reformok visszafordíthatatlanságáról" beszélt. Az eredetileg angol nyelvű írás teljes terjedelmében a Catholic Herald oldalán olvasható.

Share
Bővebben...

A Katolikus Válasz exkluzív interjúja Raymond Burke bíborossal (2)

alt

Katolikus Válasz: A magyar püspökök egyike nemrég azt mondta, levélben fogja kérni Ferenc pápától, hogy engedélyezze a latin egyházban a "viri probati" ("kipróbált férfiak") pappá szentelését. Ez vitát indított el a magyar katolikus egyházban erről a témáról, és más lehetséges megoldásokról – beleértve a kötelező cölibátus eltörlését – a nyugati világban jellemző paphiányra. Ön szerint megtörténik az hamarosan a latin egyházban, hogy "viri probati"-ból papok lesznek? Lehet a keleti katolikus, vagy akár még az ortodox gyakorlat is minta a latin egyház számára?

A kötelező papi cölibátus bármiféle lazítása jó megoldás a paphiányra a Nyugaton? Mi a fő oka a csökkenésnek a papi hivatások számában a Nyugaton, és ön milyen megoldást javasolna erre a problémára?

Share
Bővebben...

A Katolikus Válasz exkluzív interjúja Raymond Burke bíborossal (1)

alt

Raymond Leo Burke bíboros, kánonjogász, 2008 és 2014 között az Apostoli Szignatúra (a katolikus egyház legfelsőbb bíróságának) prefektusa, a 2014-es rendkívüli püspöki szinódus résztvevője és a "progresszív" újítókkal szembeni ellenzék talán legmeghatározóbb hangja. A szinódust követően Ferenc pápa felmentette a prefektusi tisztségéből, és a Szuverén Máltai Lovagrend patrónus bíborosának nevezte ki, hogy a renden belül kipattant hitbeli és hatalmi válságot kezelje. A lovagrend körüli hatalmi harcok kiéleződésével a bíboros azonban ismét támadások kereszttüzébe került.

Share
Bővebben...

Tervszerűen vagy véletlenszerűen?

alt

Karrierem elején - a rendszerváltást közvetlenül megelőző időszakban - lehetőségem volt egy hónapot eltölteni egy nemzetközi bankcsoport magyar leányvállalatánál. Akkoriban Magyarországon még a népgazdasági tervezés volt "divatban" ötéves tervek formájában. Csekély tapasztalatom alapján úgy gondoltam, hogy az üzleti vállalkozások nem viszik túlzásba a tervezést, sokkal inkább a piac aktuális hatásai alapján szervezik meg működésüket. Meglepetésemre a magyar kollégák azt mesélték, hogy a mi tervezési rendszerünk eltörpül a bankcsoport aprólékos, mindenre kiterjedő tervezési módszertanához képest. Ennek okait akkor még nem értettem.

Share
Bővebben...

Egy új Vendée felé

alt

Így bátorítja egy guineai bíboros a keresztényeket a meggyőződésük felvállalására.

A franciaországi Vendée megyében a luconi püspökség megalapításának hétszázadik évfordulóját ünneplik. Egy afrikai főpap beszél Saint Laurent sur Sévres impozáns templomában. Robert Sarah (képünkön) nem akárki, XVI. Benedek pápa nevezte ki bíborosnak, jelenleg az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció prefektusa.

Aki szereti a hasonló események esetén megszokott unalmas és vérszegény szöveget, ezúttal csalódott marad, ugyanis a guineai bíboros kivételesen kemény beszédet tart, amely Isten ügyében nem ismer kompromisszumot. A forradalommal és a „pokoli hadoszlopokkal” szembeni belső ellenforradalomra szólítja fel a katolikusokat. De vajon mit jelent ez?

Share
Bővebben...

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.