Cemmedic – kvantumugrás a gyógyászatban

Quantum woo: kísérlet az irracionális hiedelmek és a kvantumfizika összeegyeztetésére; áltudományos állítások alátámasztása kissé misztikusan csengő kvantumfizikai fogalmakkal.

A következő írásban egy olyan, erősen vitatható módszert elemzünk, ahol szívesen dobálóznak ilyen fogalmakkal. A kvantummechanikában – és a fizika más területén is – számos olyan fogalom van, amit nem mindig könnyű átlagembereknek megérteni. Persze jól csengenek egy prospektusban vagy hirdetésben, ám könnyen lehet, hogy ezzel csak eladni szeretnének egy terméket.

A laikus és jóhiszemű embereket könnyen csőbe húzhatja, hiszen megtévesztő, zavarba ejtő az egymásra dobált szakkifejezések sokasága. A lényeg, hogy a dolog jól, tudományosan hangzik. Ha ezt megspékeljük pecsétes dokumentumokkal, minőségbiztosítási papírokkal, akkor a naiv ügyfél még könnyebben bedőlhet: csak nem adnak ki ilyen dokumentumokat minden ok nélkül… 

A Cemmedic-Biotrem termékekkel kapcsolatban is hasonló érzés kerítheti az embert hatalmába. Az orosz fejlesztésű termékcsalád sok mindenre : ízületi problémák, olvasási nehézségek, emésztési gondok, daganatos betegségek… Ezek alátámasztására számtalan beszkennelt dokumentumot, díjat sorakoztatnak föl. Az egyiknek, az Európai Természettudományi Akadémia díjának megpróbáltam utánajárni: az Europäische Akademie der Naturwissenschaften keresőszóra ez az orosz honlap jön be. Más találatot a Google nem ad. Léteznek kontinens szintű tudományos szervezetek: ilyen az Academia Europae, vagy az EURASC, de a díjat nem ezek osztották. Érdekes, szinte minden ilyen oklevél orosz intézménytől származik, vagy részben orosz nyelvű…

Szemelvények a nyitóoldalról: “minden képzeletet felülmúl”, “széles körben alkalmazható”, “Nobel-díjas kutatásokon alapuló technológia”. Magáról a hatásmechanizmusról ezeket találjuk:

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2015. március 22.