Igazán trendi: csinálj szelfit válás után


N
em friss házasok, hanem egy „boldog, elvált” pár, akik szétkürtölik válásukat egy közös képpel

A válás az egyik legrondább szó angolul. Szelleme számtalan házasságot kísért. Elvált házaspár esetében gyakran stressz és pénzügyi gondok állandó forrása. A gyermekeket életük teljes hátralévő részében érinti. A válás nem volt gyakori a múltban. Valójában a válás megbélyegzése sok házasságot mentett meg, melyek később jól működtek.

A válások növekedése
1917-ben az USA válási rátája ezer az egyhez volt. Mivel nagy társadalmi botrányt okozott, ez az arány megmaradt a huszadik században is a lakosság körében. Ez végül is megváltozott a „nem hibás” válás megjelenésével

Az 1917-es években először a modern világban vezették be a „nem hibás” válás fogalmát (válás ok nélkül). A házasságot addig a Nyugaton mindenütt egy elválaszthatatlan szövetségnek tartották. Ez a gyakorlat nagy lendületet kapott a hatvanas évek szexuális forradalmának kitörésével. Sok állam – Kaliforniában elsőként – akkoriban elfogadta a „nem hibás” válást. A bevezetésétől számított két éven belül a válási ráta közel hatszorosára nőtt.A válások megbélyegzésének nagy részét a nem hibás válások csökkentették. A csúcs időszakban minden második házasság válással végződött.

Egyesek számára a válás és az újraházasodás olyan, mint egy autó lecserélése. Az élet sajnálatos körülményévé vált.

Ez különösen az X generáció tagjai esetében látható (az 1961-1981 között születettek). A demográfiai robbanás során született gyermekek közül sokan úgy döntöttek, hogy vagy elutasítják ezt az intézményt, vagy az együttélést választják. Ugyanakkor azok között regisztrálták közel negyven éven át a legalacsonyabb válási arányt, akik stabil házasságot kötöttek.

„Kürtöld szét a válásodat”
Az új évezred az internet, az intelligens eszközök és a közösségi média kora. Sokan megtalálták a házasság felbontásának tragikus kifejezését egy új trendben, a válási szelfi készítésében. Ez pontosan az, aminek hangzik.

A webes szörfözés során bárki találkozhat egy mosolygó pár képével, vastag szegélyű szemüvegben a bíróság előtt. Lehet, hogy a kép nem boldog, friss házasok szelfije, hanem egy „boldog, elvált” páré, akik így kürtölik szét válásukat, egy közös képpel.

Az ATTN egyik cikkében Marie Frenette, az új évezred egyik elváltja megjegyzi: a BuzzFeed [egy népszerű weboldal az új évezredben] egy cikket hozott le a válási szelfiről és gondolatról: «Milyen pozitív és serkentő módja annak, hogy ezzel foglalkozzunk. Nem bujkál, és nem szégyenlős».

Potenciális veszély
A cikk több mint 500 Instagram-bejegyzés alapján állapítja meg, hogy a párok a #DivorceSelfie hashtag [címke, a ford.] alatt jelentették meg fotóikat. Az Amerikai Pszichológiai Szövetség is ösztönzi a válási szelfit, ami hasznos lehet az érintett gyermekek számára is, mivel úgy tűnik, hogy csökkenti a váló felek közötti súrlódást

Mivel nem egy ártalmatlan csíny, ez a trend banálissá teszi a válást és tovább rontja a család intézményét. A válás valamiféle ünnepléssé vált, mivel a két volt házastárs “külön folytatja életútját”.

Ezek a fejlemények aligha meglepőek, mivel sok más házasságtörő gyakorlatot követnek, mint a fogamzásgátlás, az abortusz és hasonló aberrációk. A gyökeret minden vágy esetében az jelenti, hogy lerombolják az összes korlátot.

Ellenállni a visszavonulás sürgetésének
Ezért fontos annál inkább ellenállni ezeknek a tendenciáknak és elkerülni a kísértést, hogy visszavonuljunk a szexuális forradalom legutóbbi fázisaiban. Minden társadalom részt vesz a kulturális háborúban, és akár tetszik vagy sem, mindenkinek el kell játszani egy szerepet.

Lehet, hogy a házassággal kapcsolatos évfordulók felvételeinek közreadása, megtűzdelve pozitív kommentárokkal, jó ellenlépés lenne.

Ahogy a régi mondás mondja, kutyaharapást szőrével.

 Forrás angol nyelven

Létrehozva 2017. július 14.