Téveszme, kritika, összefoglaló írások

Joseph Ratzinger az okkultizmusról

alt

Az interjút Ignazio Artizzu tette közzé az Una Voce Grida folyóirat 1999. március 9-i számában

Ratzinger bíboros akkor a Hittani Kongregáció prefektusaként szolgált. Itt az interjú rövidített változatát közöljük. Az emeritus pápa válaszai az elmúlt évek során semmit sem vesztettek aktualitásukból! Az írás nyomtatott formában megjelent a Megújulás a Szentlélekben című kiadvány legutóbbi számaiban.

Share
Bővebben...

A bevándorlási hullám keresztény szemmel

alt

Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök írása a bevándorlásról és annak keresztény megközelítéséről. 

A krízishelyzet

A Közel Keleten és Észak-Afrikában az utóbbi évtizedben hatalmas humanitárius katasztrófa alakult ki. Irakban 2003 óta fegyveres összecsapásokban kb. 500 000 ember vesztette életét. Szíriában 2011 óta legalább 400 000 áldozata van a háborúnak. Az Iszlám Állam által ellenőrzött területen több mint 400 templomot és 1400 mecsetet leromboltak, emberek tízezreit ölték meg a vallásuk, vagy etnikai hovatartozásuk miatt, főként keresztényeket, jazidokat, valamint alavitákat és más síitákat. 

Share
Bővebben...

Katolikus hitre tért egykori muzulmánok levele a pápához

alt

Őszentsége Ferenc pápához, az iszlámhoz való hozzáállásának ügyében

Íme egy nyílt levél Ferenc Pápának, amit Ön is aláírhat, ha szeretne. Amint elég aláírás gyűlik össze, továbbítani fogjuk Őszentsége számára. Ezért köszönjük, ha Ön is terjeszti ezt a levelet. Mindenekelőtt szeretnénk emlékezetükbe idézni az Egyházi Törvénykönyv 212.-ik cikkelyének 3.-ik paragrafusát:

„3. §. Tudásuk, szakértelmük és tekintélyük alapján joguk, sôt néha kötelességük, hogy az egyház javát érintô dolgokról véleményt nyilvánítsanak a szent pásztorok elôtt, és véleményüket a hit, az erkölcs és a pásztorok iránti tisztelet megtartásával, valamint a közjónak és a személyek méltóságának figyelembevételével, a többi krisztushívônek tudomására hozzák.”

Share
Bővebben...

Ferenc pápa és a migráció

alt

Ferenc pápa a béke 51. világnapjára (2018. január 1.) írt üzenetének középpontjában a „A migránsok és a menekültek: békét kereső nők és férfiak” –állnak. A menekültekkel kapcsolatos állásfoglalásai miatt nagyon erős kritikák érik a pápát szerte a világon és idehaza is, azzal vádolva őt, hogy ellensége a keresztény Európának, kollaborál a „muzulmán megszállókkal”, ösztönzi a tömeges migrációt és hasonlók.

Magyarországon egyébként meglehetősen új az ilyen a vehemens pápakritika. A kommunista rendszer végén sem volt ilyen erős például a közismerten kommunista ellenes II. János Pál pápa hazai kritikája. Fura látni, hogy, mintha még a kommunisták is jobban tisztelték volna a katolikus egyház vezetőjét, mint a „kereszténység” egyes mai hazai védelmezői…

Share
Bővebben...

Bioptron lámpa, színterápia - keresztény szemmel

alt

Egyik olvasóm jelezte, hogy nem volt egyértelmű a cikk, amit néhány napja hoztam előre a nyitóoldalra. Igaza volt. A hiányt enyhítendő, közreadok néhány érvet, egy ma már nem működő katolikus levelezőlistáról (Hagiosz, 2005), a témával kapcsolatban. Összegzés: nem bizonyított a hatás, nem javasoljuk ezek eszközök és terápiák használatát - az okkult körítés nélkül sem. A szerk.

1.

"Egy ilyen lámpa önmagában nem okkult, viszont a hozzáfűzött "keretmese", illetve annak elfogadása és az az alapján remélt gyógyhatás már jelentősen megváltoztatja az értékelést. Ahol a csakrákra és egyéb energia-csatornákra hivatkoznak, azokat nem is érdemes tovább boncolgatni, egyszerűen kerülendő.

Share
Bővebben...

Az ötven legrosszabb ország keresztények számára

alt

A keresztények a gyilkosság, a nemi erőszak és a kínzás veszélyével szembesülnek világszerte. Szerte a világon új területek bukkannak fel, mint az üldözés következő "melegágyai".

Észak-Koreát a legrosszabb helynek nevezték meg a keresztények számára a világon, Az Open Doors szervezet 2018-as listáján.

Share
Bővebben...

Brandmüller bíboros Lutherről, az Amoris Laetitiáról, a Dubiáról, és a jelenlegi helyzetről

alt

Az alábbi interjú a teológus és egyháztörténész Walter Brandmüllerrel (a négy dubia bíboros egyikével) a német kath.net oldalon jelent meg, december 30-án. Az interjú angol nyelvű fordítását a Catholic World Report közölte.

2017 emlékezetes év volt a protestáns reformáció 500. évfordulója miatt. Luther és a protestantizmus különféle aspektusai számos teológiai és történelmi eszmecsere meghatározó témái voltak. Különösen a katolikus egyház tekintetében egyes kommentátorok azt gondolták, hogy kimondhatják vagy ki kell mondaniuk, hogy Luther radikális "átértékelése" van kilátásban. Ferenc pápa legutóbb 2017. december 7-én jelentette ki, hogy az ökumenikus út, amit a Szentlélek hívott elő, arra vezetett minket, hogy "feladjuk az olyan, régi előítéleteket, mint amilyenek a Luther Mártonnal és a kor katolikus egyházának állapotával kapcsolatosak".

Share
Bővebben...

Grincsfa - lopakodó keresztényellenesség

alt

Bizony nagyon nem mindegy, hogy a vallási tartalmakat milyen szimbólumok fejezik ki, miként az sem, miként próbálják azokat elhalványítani, sőt egyenesen eltörölni. Ha kell, lopakodva.

Ez utóbbira példa egy újsütetű szokás, az úgynevezett grincsfa karácsonyi dekorációként való megjelenése. Ám miről is van szó?

Share
Bővebben...

Az Amoris Laetitia első püspöki korrekciója

alt

Exkluzív magyar nyelvű fordítás

Az alábbiakban a három kazahsztáni püspök december 31-én közzétett "hitvallásának" teljes, magyar nyelvű fordítását közöljük. A fordítást a Katolikus Válasz szerkesztősége készítette, a LifeSiteNews oldalon megjelent angol nyelvű szövegváltozat alapján.

Share
Bővebben...

Menjünk vagy ne menjünk Medjugorjé-be?

alt

2017 februárjában Ferenc  pápa kinevezte Msgr. Henryk Hosert, Varsó-Praga (Lengyelország) püspökét, aki ad personam érseki címet visel, a Szentszék külön megbízottjaként azzal a küldetéssel, hogy mélyebb ismereteket szerezzen a pasztorális helyzetről Medjugorjé-ben. Az érsek feladata az volt, hogy javaslatot tegyen a pasztorális kezdeményezésekre a jövőt illetően. Amint azt a Szent Szék február 11-i közleménye is közölte, várhatóan az év nyarán befejezi megbízatását külön megbízottként.

Bár ezzel a nyárral véget ért különmegbízotti mandátuma, december elején Msgr. Hoser exkluzív interjút adott Medjugorjé-ről 2017. december 7-én egy vallási weboldal, az Aleteia számára. Az interjú utáni napon tették közzé, hogy Ferenc pápa elfogadta Msgr. Hoser lemondását (korábban, november 27-én betöltötte a 75 évet), míg december 10-én egy újabb interjú készült az érsekkel ugyanebben a témában, az Il Giornale olasz napilapban.

Share
Bővebben...

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.