Ellenállni a sebesség ​​kultuszának

Ha van egy dolog, amit kultúránk értékel, az a sebesség. Gyorsétkezés. Gyors autók. Gyors internet. Minél gyorsabb és hatékonyabb valami, annál jobb.
Mégis kevés dolog rombolóbb az autentikus emberi tapasztalatra, mint a sebesség. A sietség nem a bölcsesség apja.

A dolgok a gyors végrehajtás miatt leértékelődnek. Aztán megint sietünk, mert már nem értékeljük a dolgokat. Nem normális, ha azt akarjuk, hogy valami szép vagy fontos dolgot elhamarkodottan letudjunk, valamit, amit szeretünk. Csak a nem fontos dolgokkal rohanunk, és nagyon sokat mond a modern gondolkodásmódról, hogy mindent, a beszélgetésektől az ételkészítésig, mindent azonnalra akarunk.

Az élet nem egy verseny, amit be kell fejezni, hanem egy utazás, amit ízlelgetni kell. Mégis, a legtöbb ember túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy őrülten fickándozzon ahhoz, hogy valóban megismerje valaminek a lényegét. Rohanunk innen oda, soha nem állunk meg, hogy értékeljük, hogy miért csináljuk azt, amit csinálunk – és elmulasztunk sok mindent az út mentén. Ráadásul gyorsabban halmozzuk fel a dolgokat, mint ahogyan élvezni tudnánk azokat, többre értékelve magát a folyamatot, hogy több legyen, mint amit tulajdonképpen kapunk. De mi értelme többet kapni, ha kevésbé értékeljük?

A sebesség a szemlélődés ellensége.

A legboldogabb emberek a földön azok, akik a legkevesebbet teljesítik, de a legtöbbet élik meg. A népszerű perspektíva alapján talán elpazarolják az életüket és a lehetőségeket. Sokkal többet tehetnének. Az emberi személy teljes értékét most a teljesítménye és a termelékenysége határozza meg – ez a piaci értéke. De az igazán bölcsek tudják, hogy a létezni fontosabb, mint tenni. Nem az alapján mérnek bennünket, hogy mit tudunk termelni, hanem hogy kik vagyunk.

A gyors ütemű élet sekélyes tapasztalathoz vezet, és kioltja az egyetlen dolgot, amiért Istennek mindenek fölött tartozunk – az alázatos, hálás dicséretet. Ha úgy tekintjük az egész életet, mint egy akadályt, amit a lehető legrövidebb időn belül magunk mögött kell hagyni, akkor soha nem fogunk igazán értékelni semmit. És ha nem értékelünk semmit, akkor a napjaink végére kimerültek és elkeseredettek leszünk, és kevésre tudunk visszanézni hálás szívvel.

Ellent kell állnunk a gyorsaság kultuszának, ami emberségünket lerontja. Nem vagyunk automaták vagy feldolgozó egységek. Emberek vagyunk. Élő lelkek vagyunk, a föld pora, amit misztikusan életre keltett az isteni lehelet. Értékünk nem mérhető a fogyasztás vagy a termelés statisztikáival. Teremtmények vagyunk, arra teremtve, hogy a világra tekintsünk, mint a gyerekek, ártatlanul és csodálkozva. Dicsőítésre teremtettek vagyunk.

Fogd az időt és lassíts. Invesztálj magadba, mit teszel, akár dolgozol, játszol, eszel vagy imádkozol. Vedd észre, figyeld meg és koncentrálj. A megbecsülés az öröm és a hálaadás forrása, a megbecsülés a türelem és a figyelő tapasztalat gyümölcse.

Ha valamit érdemes megtenni, azt érdemes lassan megtenni.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. február 17.