A nagyszerű vezető jellemzői

Egy információs lomtárnak tűnhetek. Gyűjtöm a cikkeket, rovatokat, különböző jegyzeteket, és évekig őrizgetem őket, hátha jók lesznek valamikor egy hivatkozáshoz, soha nem lehet tudni, hogy mikor és hogyan használhatom őket. Legutóbb találtam egy cikket 2005-ből, amely egy elismert üzleti újságban, a Forbes-ban jelent meg. A címe „A nagyszerű vezető öt jellemvonása”.

Paul Johnson, egy angol történész és író írta, aki azt a kérdést tette fel, hogy „Mitől lesz valaki igazi vezető? Hogyan ismerhetjük fel?”

Johnson bepillantást enged a nagy vezetők képességeibe, melyek között az alábbiaknak ott kell lennie:

  • Erkölcsi bátorság:„Hajlandóság arra, hogy ragaszkodjunk a hitünkhöz, hogy folytassuk a munkát az elborítókritikákkal, nagy csapással, vagy a barátok és ellenségek bátortalanságával szemben.”
  • Ítélőképesség: „Az ítélet nélküli bátorság értelmetlen és akár veszélyes is lehet. Amikor tanácsra van szükségem, olyan valakihez fordulok, aki a világban bolyongott és vidáman túlélte az égbekiáltó szerencse parittyáit és nyilait”
  • A prioritásokhoz való érzék: „Az igazán nagy dolgok elválasztása a kisebbektől egy veleszületett érzéketigényel, amely a legtöbb embernek nem adatik meg. Ez szinte kivétel nélkül egy nagy vezető védjegye.”
  • Elrendezés és erőfeszítés koncentrációja: „A vezetőknek be kell tudni osztani az idejüket és energiájukat.”
  • Jókedv: „Egy beosztott mindig szívesebben szolgál és sokkal hűségesebben engedelmeskedik egy vezetőnek,aki tud viccelni és a tömeg egy olyan elöljáró iránt lelkesedik, aki meg tudja nevettetni.”

A Bibliát olvasva, láthatjuk, hogy ezeket a jellemzőket szintén hangsúlyozza. Néhány példa, ami ezeket említi:

Erkölcsi bátorság. Amikor Józsué átvette Mózestől Izrael fiainak a vezetését, Isten hangsúlyozta, hogy szüksége vanbátorságra. „Légy erős és bátor, mert te teszed ezt a népet annak az országnak az örökösévé, amelyről megesküdtem atyáiknak, hogy nekik adom. Csak légy igen bátor és erős...” (Józsué könyve1,6-9; 18)

Ítélőképesség. Képesnek lenni megkülönböztetni a helyeset a rossztól, a jót a legjobbtól, nélkülözhetetlen képességegy hatékony vezetőnél. „…a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel; hogy megítélhessétek, mi a helyes, hogy tiszták és kifogástalanok legyetek a Krisztus napjára,” (Fil 1, 9-10)

A prioritásokhoz való érzék. Hatékony vezetők soha nem tévesztik szem elől alegfontosabb dolgokat.„Senki semszolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti: nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak…. De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.” (Mt 6, 24; 33)

Elrendezés és erőfeszítés koncentrációja. Hogyan lehet a legjobban az energiát felhasználni, bizonyosnak lenni,hogy képesek vagyunk teljesíteni a kritikus feladatokat, és különösen, hogy nem kell újra elvégezni egy munkát a nem megfelelő minőség vagy kivitelezés miatt? „Mert ki az közületek, aki tornyot akar építeni, és nem ül le előbb, és nem számítja ki a költséget, hogy telik-e mindenre a befejezésig? Nehogy – miután alapot vetett, de nem tudta befejezni – gúnyolni kezdje mindenki, aki látja, és ezt mondja: Ez az ember építkezni kezdett, de nem tudta befejezni.” (Lk 14, 28-30)

Jókedv. Az egyik módja annak, hogy a jó humorérzéket megtartsuk az, hogy elkerüljük a magunk felemelését.„…senki ne gondolja magát többnek, mint amennyinek gondolnia kell, hanem arra igyekezzék mindenki, hogy józanul gondolkozzék az Istentől kapott hit mértéke szerint.” (Róm 12, 3)

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2017. augusztus 30.