Hogyan győzzük le az ördögöt

Amorth atya, a híres olasz ördögűző elmondja, hogyan tartsuk távol a sátánt magunktól

Túl sok keresztény nem hisz az ördögben, mint például az a bíboros, aki azzal riasztotta Gabriele Amorth atyát, a híres ördögűzőt és mariológust, hogy egyik nap azt mondta: [ez] „Semmi más, csak babona!” Mások mindenben az ördögöt látják, túlzott mértékű figyelmet fordítva rá. Amorth atyja életének végén (a cikk írásakor 90 éves volt, azóta elhunyt. A szerk.) helyreállítja a nézőpontot ebben a „spirituális végrendeletben”. Az igazság az, hogy Isten végtelenül „szebb, mint az ördög” és sokkal vonzóbb, mondja ki a könyv-hosszúságú interjúban, amit kollégája, Angelo De Simone állított össze. Kár, hogy sok katolikus számára a szeretet Istene elrettentőnek tűnik, ami persze az ördög játéka.

Isten gyermekei vagyunk: ez a jó hír, amit minden kereszténynek sugároznia kell. Hogyan evangelizáljunk anélkül, hogy sugározzuk Isten szeretetét? Hogyan tudunk átadni egy ilyen tüzet, ha csak pusztán „vallásosak” vagyunk (mint mindenki, még a legátalkodottabb ateista is, így vagy úgy), és nem húzódunk közel Jézus szívéhez?

Mária védelme alatt

Természetesen az ördög létezik és „hatalmába kerít” néhány embert, bár csak korlátozott mértékben. Amorth atya élete nagy részét az ő szabadításukkal töltötte. Kiváló helyzetben van ahhoz, hogy társadalmunkban „az ördög ujjlenyomatait és pusztító műveit” kitörölje. Ennek ellenére a Lucifer „szakértő” óvatos, nehogy ez megszállottsággá váljon, és a következő tanácsokat adja elkerülhetetlen kísértésekhez és bukásokhoz, melyek egy keresztény életét jellemzik:

„Ha van biztos módja annak, hogy eltávolodjunk az ördög befolyásától, akkor az, hogy hagyjuk, hogy vonzzon bennünket az a jóság és szépség, ami a mi Istenünktől és az Atyától származik.”

Ő a királyi utat választotta, követve Mária példáját, és magát az ő védelme alá helyezve.

Semmi sem békés Padre Pio ezen elvével kapcsolatban: semmiképpen sem minimalizálja a gonoszt, a bűnt vagy a poklot. Azonban, mint „kis” Teréz, tudja, hogy miképpen ítélnek meg bennünket majd a szeretettel kapcsolatban. Ádám és Éva bukása óta „a mélyebb ok, ami megakadályozza az Istennel való közösséget, az újra és újra az istenfélés; félelem, ami távol tart attól, hogy gyermekként érezzük szeretetét.”

Ez a sötétség angyalának halálos hazugsága: „Isten nem szeret téged.” Ez a „legrosszabb gonoszság”, a többi rossz forrása: „Nem ismertem az Atyám.” Az Atya szeretete nélkül „a törvény csak súlyos teher.”

Teljes bizalom az Atya szeretetében

Életében, a Golgota tetején Krisztus megmutatja nekünk, hogyan álljunk ellen a Sátánnak, és hogy hogyan győzzük le a gonoszt: teljes mértékben támaszkodva az Atyára, ráhagyatkozva az Ő szeretetére. Ez nem történik meg a mi részvételünk nélkül, anélkül, hogy éberek lennénk, minden nap, és egész életünk során, hogy “átalakítsuk a szolgai állapotunkat egy fiú hűséges identitásává.”

Ezen az úton az ördög is kiveszi a maga részét: „… jelenléte és cselekedetei a világban figyelmeztetni fog bennünket, hogy felkészüljünk a harcra.” A Fiú szeretne bennünket összekapcsolni a sátán elleni sikeres harcával és művével annak érdekében, hogy az Atya kezében vele együtt győztesek legyünk.

A keresztényeket arra hívják, hogy felvegyék ezt a harcot, mint egy másik Krisztus, nem azzal, hogy csapást mérjenek a gonosztevőkre, hanem az igazság békés tanúi legyenek: „A harcunk nem hús és a vér lények ellen irányul, hanem a gonosz szellemek ellen, melyek lakják ezt a sötét világot.”

Ne olyan embereket válasszunk, akiknek „nem volt lehetőségük megismerni az Atyát”, hanem inkább engedelmeskedjünk Krisztusnak, és kövessük az utasításokat, melyeket Pál adott a római keresztényeknek: győzzük le a gonoszt a jóval, mert „bosszú bosszút hoz létre, nem szünteti meg a gonosz láncát: megtartja és rosszabbá teszi.”

Alázat, hit és imádság

Végső soron a legfélelmetesebb ördögi csapda a félig gondatlanság, a közöny és a lelki zsibbadás, ami fokozatosan alámerít bennünket a sötétségbe. Hogyan kerülhetjük el ezt és a sátáni kísértések seregét? A gyógymódok már kétezer év óta ismertek: „… alázatosság, hit, imádság (a rózsafüzér), a szentségek gyakori vétele (mise, a kiengesztelődés szentsége), az evangéliummal összhangban keresztény életet élni, irgalmasságot cselekedni és megbocsátani ellenségeinknek.” Ismét Mária példáját követni, és oltalma alá helyezni magunkat.

Forrás: Isten sokkal gyönyörűbb, mint az ördög- szellemi testamentum (olasz nyelven), Gabriele Amorth atya, San Paolo Kiadó.

A cikk forrása angol nyelven

2015. szeptember 21.

 

Létrehozva 2017. augusztus 19.