Több mint “csak egy állás”

Miért dolgozunk? A fizetésért? Mindenki dolgozik – jó, ha van pénzünk ételre és ruhára, feltankolni a kocsit, kiegyenlíteni a számlákat, talán egy keveset befektetni a jövőre gondolva és remény szerint még marad valami készpénz szórakozásra. De vajon csak ezért dolgozunk?

Vannak, akik úgy vélik, hogy a munka lehetőséget ad nekik, hogy tegyenek valamit. Másoknak kitölti az időt a hétvégék között. Valószínűleg még több okot is fel tudsz sorolni azonban évekkel ezelőtt George Washington Carver hatásosan és behatóan válaszolt arra a kérdésre, hogy „miért dolgozunk”.

Carver, aki 1943-ban halt meg 79 évesen, egy fekete-amerikai mezőgazdasági vegyész volt, felfedezte a földimogyoró, szójabab, hikori dió és édesburgonya többszáz felhasználási módját, több más találmánya mellett. Manapság is több felfedezését hasznosítjuk. Azonban a munka számára sokkal több volt mint „csak egy állás” a laboratóriumban. Carver így jellemezte:

„Ha az ember célt, missziót keres, hogy megőrizze az életét akkor talál. Lehet … Isten munkatársa…. Nincs más tervem csak az Isten terve – növelni Isten népének a jólétét és örömét…. Akkor mi, akik hiszünk Krisztusban, miért csodálkozunk azon amit Isten képes tenni egy engedelmes ember által egy laboratóriumban?”

Rátapintott egy olyan igazságra amit sokunk nem képes teljesen megérteni. Isten azért helyezett ide, hogy célt, missziót adjon – és ha Isten szándékához igazodunk, akkor gazdagítjuk mások életét és olyan örökérvényű célt találunk amely túlmutat fizetési szalagon, blokkolóórán és határidőkon. Carver amellett, hogy elmondta a munkáról alkotott szemléletét, idézi az Apostolok cselekedeteit (17,28): „Mert őbenne élünk, mozgunk és vagyunk.

A Biblia első könyvének első fejezetétől világos, hogy Isten különös jelentőséget és értelmet adott a munkának.

Isten megáldotta őket, és ezt mondta nekik Isten: Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be és hódítsátok meg a földet. Uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain és a földön mozgó minden élőlényen!” (1 Móz 28) Azemberiség arra teremtetett, hogy szolgálja és gondozza a teremtett világot. A szentírás még többet mond el a munka céljáról és missziójáról:

Létezésünk elsődleges oka. Istennek nem az volt a szándéka, hogy kiállítson minket a trófeákat bemutatóvitrinjében. Munkát adott, hogy azt Isten dicsőségére végezzük. „Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” (Ef 2,10)

Vezérfonalat adott, hogyan dolgozzunk. Isten nem csupán munkát teremtett. A Bibliában útmutatást ad mitkell tennünk, hogyan kell tennünk és miért. „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.” (2Tim 3,16-17).

Munkánkat a munka Teremtője fogja értékelni. Miután munkánkat befejeztük isteni vizsgálat alá fog esni.

Mindezt hallva a végső tanulság ez: Féld Istent, és tartsd meg parancsolatait, mert ez minden embernek kötelessége! Mert Isten megítél minden tettet, minden titkolt dolgot, akár jó, akár rossz az.” (Préd 12, 13-14)

 


A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

 

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2017. május 11.