Amit sokan nem mernek megkérdezni a szentségi házasság érvénytelenítéséről

Katolikus válás? Enyhültek a feltételek? Áldozhat, aki elvált?

Mit jelent a házasság érvénytelenítése? Katolikus válás, csak másként nevezik?

Az érvénytelenítés megtévesztő kifejezés, mivel érvényes szentségi házasságot nem lehet „érvényteleníteni”. Katolikus válás nem létezik.

A szentségi házasság vagy örökre érvényes, vagy eleve, a házasságkötés pillanatától nem az.

Kiderülhet például, hogy az egyik fél az esküvő előtt súlyosan megtévesztette a másikat. Ilyen esetekben az egyházi bíróság kérésre kivizsgálja a körülményeket, és megállapítja, hogy a házasság érvényes-e, vagy eleve létre sem jött, azaz a házasságkötés érvénytelen volt.

Aki egyházi bírósághoz fordul, bízhat benne, hogy a bírák lelkiismereti bizonyossággal meghozott döntése az igazságot fogja feltárni. Ha megállapítják, hogy a házasságkötés eleve érvénytelen volt, akkor szabad állapotúként nyugodt lelkiismerettel házasságot köthet Isten színe előtt.

A házastársam megcsalt, sőt gyermeke is született házasságon kívül. Ezek alapján kérhetem a házasságom érvénytelenítését? Úgy tudom, a pápa enyhítette a feltételeket.

A házasságkötés érvénytelenségének nem változtak a feltételei, csupán a vizsgálati eljárás lett egyszerűbb, rövidebb.

Házasságon kívüli gyermek születése nagyon súlyos tény, de nem jelenti azt, hogy a házasság eleve érvénytelen volt. Ha más okok miatt felmerül a gyanú, hogy a házasságkötés eleve nem volt érvényes, természetesen bele lehet kezdeni ennek egyházjogi megvizsgáltatásába.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2016. október 16.