Öltözz fel rendesen a misére!

A társadalomban minden egyre jobban köznapivá válik. Láttam embereket bevásárolni saját pizsama nadrágban és szőrös papucsban. Voltam világszínvonalú klasszikus zenei koncerteken, ahol az emberek pálmafás ingbe és farmerba öltöztek.

Tény, hogy nehéz elképzelni bármit, amiért az emberek felöltöznének rendesen. Még esküvők és temetések alkalmával is egyre több a hétköznapi viselet.

Ez zavar engem, mert az öltözködés annak a jele, hogy mennyire vagyunk tekintettel önmagunkra és másokra. Ha nem öltözünk fel bárki vagy bármi kedvéért, ez biztos jele annak, hogy nem tisztelünk senkit és semmit sem.

Öltözködni egy kis áldozatot jelent

Ahhoz, hogy remekül nézzünk ki, kell egy kis erőfeszítés. A jól vasalt öltönyhöz, nyakkendőhöz több idő kell, mint egy gyűrött pólóhoz. A borotválkozáshoz is erőfeszítés szükséges, ha nem sportos és ápolatlan ötórai árnyékként akarunk megjelenni. A fésülködéshez, nem pedig az égnek álló hajhoz, szintén kell egy kis munka. Pontosan ezek a kis áldozatok követelnek időt és energiát, melyek másoknak elmondják, hogy ennyit megérnek ők nekünk.

Hidd el, tudom, hogy nem könnyű a férfiaknak. Mi természetesen nem akarjuk megtenni ezt az erőfeszítést. Garantálom, hogy ha ezt megteszed, akkor úgy fogod érezni magad, mint ha megütötted volna a főnyereményt. Férfiasabbnak és magabiztosabbnak fogok érezni magadat.

Öltözz fel misére!

Még ha nem is hiszed, hogy megéri felöltözködni a mindennapi tevékenységekhez, van egy hely, ahol sosem veheted lazára az öltözködést. Sosem. Ez pedig a szentmise.

Jézus, a királyok Királya, az Ön plébániáján jelenik meg. Angyalok remegnek előtte, a démonok menekülnek tőle, és ő jelen van az oltáron minden misében. Tényleg csattogós papucsban és nagyzsebes nadrágban akarsz vele találkozni? Tényleg azt akarod mondani Jézusnak, “Miattad nem volt érdemes felöltözködni?”

Küzdünk, mint társadalom a jogdíj megértéséért. Van egy elvetemült nézetünk az egyenlőségről, ami azt mondja, hogy senki sem számít, bárki is ő, hogy méltó legyen a becsületre és a tiszteletre. Ez egyszerűen rossz. Szent Pál azt mondja, hogy „Adjátok meg tehát mindenkinek, amivel tartoztok; akinek tisztelettel, annak a tiszteletet!” Ha pedig valaki tiszteletre méltó, az Jézus Krisztus, a mi papunk és királyunk.

Tudom, tudom. Senki más nem csinálja. Tény, hogy a tömeg a legtöbb plébánián nemigen tisztelettudó (remélem ti igen). De ez nem mentség. A férfi részben attól férfi, hogy helyesen cselekszik akkor is, ha ez nem népszerű. Légy erős, ússzál az árral szemben.

Papok, magyarázzátok el az igazi Jézus jelenléte jelentőségét az Eucharisztiában, majd óvatosan ösztönözzétek a híveket, hogy a tiszteletet azzal is mutassák ki, ahogyan öltözködnek.

A törvényeskedés nem válasz

Amikor Azt gondolom, hogy minden férfinek fel kell rendesen öltöznie a misére, nem akarom megszabni, hogy pontosan mit kell viselni. Nem az én dolgom ajánlani egy három részes öltönyt, egy bizonyos színű nadrágot, vagy szárnyas kaplis lyukasztott cipőt. Bár nem mondom meg, hogy mit vegyél fel, javaslok három alapvető szabályt, hogyan kell felöltözni misére.

1. Olyan öltözetet válassz, mely némi erőfeszítést igényel
Amikor választasz, mit vegyél fel a misére, ne azt, ami a leginkább kényelmes és egyszerű. Inkább legyen egy kicsit kényelmetlen. Például, ha Crocs gumipapucsban szoktál misére járni, próbálj elviselni egy szép bőrcipőt. Ha egy pólóhoz szoktál, próbálj meg egy inget húzni. Ha már viselsz nyakkendőt, próbálj hozzá egy sportos kabátot vagy zakót. Más szóval, tegyél némi erőfeszítést, és hozz egy kis áldozatot.

2. Az öltözéket legyed átlag feletti
Mindannyian különböző helyeken élünk, és a kultúránknak sok köze van ahhoz, hogy mi minősül tiszteletteljes ruházatnak. Egy dolgos kézre a vidéki Montana-ból vagy egy szegény bevándorlóra nem ugyanaz vonatkozik, mint egy jó módú Wall Street hivatalnokra. Nem számít, hogy hol élünk, mindannyian a “vasárnapi legjobb” ruhát kell viselnünk, ami szebb, mint amit viselünk minden nap. Ha ugyanazt húzod fel misére, mint amiben moziba mész, az gond ebből a szempontból.

3. Tedd szeretetből
A legfontosabb, hogy a szeretet legyen a motivációnk. Abban a pillanatban, ha nem szeretetből, hanem más okból kezdjük el csinálni a dolgokat, az időnket vesztegetjük. Hallottam egy csomó ember azt mondja, „Isten a szívünket nézi. Látja, hogy szeretem őt, még ha nem is öltözöm fel neki.” ROSSZ. A szeretet mindig kinyilvánítja magát odaadó cselekmények által. A szeretet nem egy érzés, hanem egy választás, hogy feláldozod magadat vagy számodra valami értékeset valaki másért. Ahogy korábban is mondtam, az öltözködés némi áldozattal jár. Mondd Jézusnak, hogy szereted Őt és megtiszteled Őt azzal, hogy áldozatot hozol, amikor kiválasztod az öltözéket a miséhez. Minél inkább nincs kedved öltözködni, annál értékesebb az áldozatod, az időd és figyelmed Jézus számára

Következtetés

Míg a világ azt mondja, hogy semmi sem éri meg, hogy felöltözködj, ez soha nem vonatkozik egy katolikus úriemberre. Meg kell mutatnunk, tekintettel vagyunk önmagunkra és másokra és ezért erőfeszítést hozunk az öltözködésben, különösen a szentmise esetében. Legyünk bátran tömegkultúra-ellenesek még akkor is, ha mások szerint viccesen nézünk ki.

Mi a szokásos öltözék a helyi plébánián? Hogyan lehet felöltözni még jobban a misére?

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2022. december 16.