Tíz példa, melyben a tudomány bizonyítja, hogy az egyháznak igaza van, a kultúra téved

A kutatás folyamatosan bizonyítékot ad arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk a katolikus hit erkölcsi tanításait vészhelyzetben.
A katolikus hitet már régóta megkérdőjelezi a tudományos élet, a média és a kormány elit triumvirátusa. Ma is sokan úgy találjuk, hogy hitünket kihívás elé állítja a mindennapi élet – a szakmai karrier, a szülői lét és az, ahogyan élünk.

Felnőtt katolikusoknak meg kell érteniük és szándékkal befogadniuk a katolikus tanítást szellemükkel és értelmükkel. Nem csak azért hiszünk és fogadjuk el az egyház tanítását, mert a szülők és a tanárok “ezt mondták.” Ebben a folyamatban, mi is küzdhetünk különösen bizonyos tanításokkal a saját hibáink, a jó katekézis hiánya és egyéb okok miatt. Még felnőttként kihívások elé kerül a hitünk, ha általunk szeretett és tisztelt emberek élete és gyakorlata ellentmond a katolikus tanításnak. Amikor ez megtörténik, megpróbálom azt nézni, hogy saját hitem hogyan viszonyul az ő életükhöz.

Az egyház által támogatott értékek keménynek tűnhetnek, sőt igazságtalannak az „élni-és-élni hagyni” világképünkre. Érthető, hogy sokan ma úgy vélik, hogy az egyház nem tart lépést a modern világgal, tanításai többé már nem relevánsak.

Csodálatos (és természetesen nem szándékos) az a tény, hogy a modern tudomány – amiről oly sokan feltételezik, hogy antitézise, sőt ellensége a katolikus tanításnak – ténylegesen alátámasztja azt az igazságot, értéket és relevanciát, amit az Egyház tanít 2000 éve. Íme, tíz példa, amely bemutatja álláspontomat.

1. Az egyház azt tanítja, hogy a büszkeség a gyökere minden bűnnek. Pszichológia témájú kutatások, tanulmányok azt mutatják, hogy az önimádat és az irracionális gondolkodás egyre erősebb, főleg a fiatalabb generáció körében, és egy olyan “közösséget” hoznak létre, amely összefüggéstelen, kiábrándult és zavart. Az önimádat jellemző vonásai – énközpontúság, túlzott önbecsülés, az empátia hiánya, agresszivitás – károsak mind mások, mind a társadalom, és az önimádók számára egyaránt.

2. Az egyház azt tanítja, hogy a falánkság és a lustaság aláássa az étkezés és a pihenés értékeit, ami egészségtelen körülményeket teremt, melyek veszélyeztetik a szellemet, a testet és a lelket. A „Journal of the American Medical Association” jelentése arról számol be, hogy az amerikaiak közel 70 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és az elhízás jelentős veszélyt jelent a mentális és a fizikai egészségre, ami hamarosan megelőzi a jelenleg vezető dohányzás okozta halálokot.
3. Az egyház tanítása szerint a nemi vágy úgy kezeli az emberi testet, mint egy fizikai árucikket, nem pedig úgy, mint  teljes emberi személyt – az egymástól elválaszthatatlan testet, szellemet és a lelket – pedig ez az isteni teremtés mesterműve, ami örökké élni fog. Jelenleg a pornográfia nyeresége az Egyesült Államokban meghaladja a CBS, az ABC és NBC csatornák összesített bevételét (Kimmel, 2008).

4. Az egyház azt tanítja, hogy a házasság örök és feloldhatatlan. A tudósok szerint az ép család, ahol a házasságba élő, saját biológiai szülőkkel együtt nevelkedik a gyermek , a biztosítja a legnagyobb előnyt, s bármilyen más családi felállás különböző mértékű szociális, pszichológiai, érzelmi és tanulmányaikban is megjelenő kárt okoz számukra.

5. Az egyház azt tanítja, hogy a mesterséges születésszabályozás megszegi a természet törvényét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az orális fogamzásgátlókat az első osztályhoz tartozó rákkeltő szerk közé sorolja be (azaz ismert, hogy rákot okoz), ugyanúgy, mint a radont és a plutóniumot, bár a fogamzásgátló sokkal inkább elterjedt.

6. Az egyház azt tanítja, hogy a félelem megakadályozza a szeretet, és hogy mindenekelőtt bíznunk kell Isten gondviselésében, és nem kell félni. A tanulmányok azt mutatják, hogy a szorongás az első számú lelki baj a fiatalok és a felnőttek körében (lásd pl Cartwright-Hatton, McNicol, és Doubleday, 2006; Muris & Steerneman, 2001). Egészségtelen szintet elérve a szorongás számtalan negatív egészségügyi következményhez vezet.

7. Az egyház azt tanítja, hogy a homoszexuális cselekedet nem egészséges megjelenése az emberi szexualitásnak. Az “International Journal of Epidemiology” összefoglaló tanulmánya megállapítja, hogy a HIV-fertőződés kockázata 18-szor nagyobb anális közösülés esetén.

8. Az egyház azt tanítja, hogy minden emberi élet értékes, a fogantatástól a természetes halálig, és minden ember megérdemli a szeretetet és a gondoskodást. Az Amerikai Pszichológiai és Pszichiátriai Társaságok határozottan elítélik a diszkriminációt azok ellen, akik fogyatékkal élők, akiknek az orvosi ellátását, a boldogságát és a megélhetését gyakran fenyegetik mások (fura módon ezek támogatják a „jogot”, hogy a fogyatékos személyeket abortálni lehessen).

9. Az egyház azt tanítja, hogy a házasság előtti szex aláássa a szerető együttlétet és jólétet mind az egyén, mind a pár, mint egység esetében is. Az American Academy of Pediatrics beszámol arról, hogy a szexuálisan aktív serdülők esetében sokkal valószínűbb, mint az absztinens társaiknál, hogy depressziósak és öngyilkosok lesznek, hogy tiltott anyagokat használnak, és jelentős a kockázata, hogy elkapnak egy vagy több, szexuális úton terjedő betegséget, amelyek közül sok gyógyíthatatlan.

10. Az egyház azt tanítja, hogy a kapzsiság egy olyan társadalmat hoz létre, amelyben egyeseket kihasználnak mások nyeresége érdekében és azok, akiket kihasználnak, harcolnak az alapvető szükségleteik kielégítésére. A US Census Bureau (statisztikai hivatal, a ford.) jelentése szerint a szakadék tovább tágul gazdagok és szegények között ebben az országban.

Ez a helyzet világszerte is, a diszparitás a GDP esetében a 20 leggazdagabb és legszegényebb 20 nemzet között több mint kétszeresére nőtt 1960 és 1995 között.

Sokan inkább kerülik az olyan témákat, mint kapzsiság, bujaság, büszkeség, fogamzásgátlás vagy falánkság. Nagyon kínos és “ítélkező” felemlegetni erkölcsi kérdéseket. De ha valóban érdekel bennünket a család és a barátok jóléte most és az örökkévalóságban, valamint a társadalom jövője, szükség van őszinte beszélgetésekre a megfelelő időben. Szerencsére, ezeket a beszélgetéseket már indíthatjuk a tudomány eredményeivel, melyeket az emberek ma könnyebben elfogadnak igazságként, mint a mi Urunk és az általa alapított Egyház tanítását.

Egyesek azt mondják, hogy az egyház már nem időszerű a XXI. században. Mivel súlyos károkat okoznak az emberek önmaguknak és másoknak azzal, hogy figyelmen kívül hagyják vagy megtagadják a katolikus tanítást, úgy tűnik, hogy ezekre az igazságokra talán jobban szükség van most, mint valaha.

Forrás angol nyelven

 

Létrehozva 2022. június 1.