Meg van jelölve az élet jelével

És hallottam, amint nagy hanggal kiáltotta: ,,Elérkezett a város bűnhődése! Mindenki tartsa kezében öldöklő fegyverét!” (Ez 9,1)

Az őskeresztények számára egyértelmű volt Ezekiel látomásának értelme: a tau betű Urunk keresztjének jele, s akiket a keresztségben megjelöltek ezzel a jellel, ki vannak választva az örök életre. Ez a kegyelem csoda, s egyben természetesen feladat is. Nem ajtófélfa vagy, amelybe bevésnek egy jelet, hanem szabad személy, aki vállalod ezt a jelet és azt a valóságot, amelybe általa belépsz, vagy visszautasítod. Automatikus üdvösség nincs, a gépek nem üdvözülnek.

Annak, hogy vállaltad a tau jelet, s így az üdvösség útján jársz, szintén csak jelei vannak, nem bizonyítékai, hiszen az üdvösség végső soron feltétlen szeretet, életet alakító bizalom üdvözítő Jézusunkban. Ilyen jel, ha sírsz és bánkódsz mindama bűnök miatt, amelyeket városodban elkövetnek. Régen talán te magad is elkövetted azokat, s akkor előbb saját bűneidet kell megsiratnod. És ez elsősorban nem érzelmes könnyhullatást jelent – bár a könnyek adománya Isten nagy ajándéka –, hanem mindenekelőtt halálosan komoly, s ezért életet adó szakítást a bűnnel, a bűn alkalmaival, eszközeivel, a bűn és a halál civilizációjával. Csak ilyen radikális szakítások által megvalósuló megtérés hitelesítheti, hogy meg vagy jelölve az örök élet jelével.

A második jel, hogy felveszed és hordozod-e mindennapi keresztedet, amely lehet szeretetből vállalt munka, lemondás, elfogadott szenvedés? Vagy azzal ámítod magad és arra rendezkedtél be, hogy ez az élet csupa könnyűség, vidámság és emberi ünneplés? Ha így volna, tudd meg: ezzel te raksz másokra szörnyű kereszteket, és pontosan ezzel bizonyítod, hogy te magad nem vagy megjelölve az életadó kereszt jelével.

Szent Pál ezért dicsekszik gyöngeségeivel, melyeket az Úr iránti szeretetből visel, mert éppen ezek a testi-lelki stigmák – amelyek néha oly rettenetesen fájnak és véreznek az emlékezéstől és a begyógyulatlanságtól – a jelei annak, hogy meg van jelölve az élet jelével, mert a kereszt által jött az öröm és az élet a világra, a kereszt által mehetünk be Urunk örömébe és a boldog örök életbe.

(forrás: barsitelekmm.blogspot.hu)

Létrehozva 2014. augusztus 16.